IMBRIS 1993 - Danstrupvej 13

 

Imbris 1993
 

Selve prisen består ikke af et kontant beløb, men foruden æren får ejeren en indrammet tegning af det præmierede. Ifølge statutterne er der ret brede rammer for det, der kan præmieres. Eksempelvis kan der nævnes følgende: Et godt og smukt nybyggeri, en ombygning som er smukt tilpasset ejendommen og/eller bybilledet og et særlig smukt haveanlæg, der fremhæver ejendommen i sin helhed.

 

Sidste år blev prisen givet for en smuk tilpasset tilbygning til ejendommen Rørmosevej 15. Dette års prisvinder blev afsløret i forbindelse med det hyggelige arrangement efter generalforsamlingen den 19. marts 1993 på Holbergskolen. Blandt de nominerede til årets pris var bl.a. en smukt dekoreret mur, et renoveret stengærde, et særlig markant plankeværk, renoveringen af nogle villaveje med nye overkørsler, rabatter og en træplantning samt nogle smukt renoverede ejendomme. Udvalget fandt dog hurtigt en klar favorit blandt kandi-daterne, nemlig Danstrupvej 13.

 

I motiveringen for tildelingen af året Imbris hedder det: "I 1915 dannede en gruppe af landets førende arkitekter en forening, som tilbød at rådgive bygmestre og håndværkere med udformning og indretning af byggeri for almindelige mennesker. Denne forening fik navnet "Landsforeningen til fremme af Bedre Byggeskik" og sigtet var at dæmme op for hurtige og billige løsninger og i stedet tage ud-gangspunkt i gode danske traditioner. "Bedre Byggeskik" fik i de efterfølgende årtier meget stor indflydelse på byggeri overalt i landet, hvor man kan finde eksempler på stilfærdige men velpropor-tionerede og velindrettede huse, bygget af gode materialer, som vi også i vore dage kan glæde os over, og som vi betragter som indbe-grebet af den gode danske villatradition.

 

Ejendommen, Danstrupvej 13, årets prisvinder, tilhører denne fine tradition. Forhaven skråner svagt ned mod indkørslen, så huset ligger lidt hævet og præsenterer sit røde valmede tegltag, den pudsede og malede facade og de fine sprodsede vinduer på smukkeste vis. En tur rundt om huset afslører, at facaderne overalt er fint istandsatte med puds og malerbehandling og at de oprindelige vinduer er fint renoveret. Hoveddøren, som helt efter Bedre Byggeskik-tradi-tionen, er husets dekorative element med fine udskæringer og fyld-ninger, er malet meget flot i en mørk højglans-farve. Med en fin fornemmelse for husets arkitektur er der udført en ny dør og trappe, der giver adgang fra stuen til haven. Døren har, som vinduerne, slanke og fine sprodser, og ser ud, som var huset født med den.

 

Også haven fortjener et par ord. Mod vejen er der en stensætning, der optager det skrånende terræn op mod græsplænen, der strækker sig helt ind til huset. Inde ved huset er der en række små, klippede hækplantninger - meget enkelt og med en fin pergola overgroet med vin. Belægningerne i indgangen og på terrassen er meget smukt udført med en udbredt anvendelse af chaussésten, der skaber en enkel og smuk ramme om huset. Alt i alt har vi altså her en ejendom, som man vel nok kan kalde en perle og som efter en respektfuld og kvalitets-bevidst indsats ligger og skinner, ikke mindst til glæde for dem, der færdes i området." Herefter fik ejerne, Ole Helmer Sørensen og hans frue, overrakt blomster og prisen, som var en indrammet tegning af huset.


Ole Helmer Sørensen fortæller, at ejendommen er opført i 1925 af en hørkræmmer, som selv havde været meget ivrig med at finde materialer til bygningen af huset. Der er således nogle meget flotte gulve af brede pommerske fyrrebrædder, ligesom nogle af dørene har nogle helt særlige beslag. Ejendommen fremstod ved overtagelsen i 1967 med røde sten, men fugerne var meget dårlige, og derfor valgte man at pudse og male facaderne. Hørkræmmeren havde fyret med koks, og slaggerne var anvendt som stibelægning i haven. Der lå faktisk så meget, at det var vanskeligt at få noget til at gro, så det var nødvendigt at fjerne slaggerne, og tilkøre en hel del jord.

 

Terrassen og pergolaen er så kommet til siden. Ud mod gaden skrånede terrænet meget fra huset og ned mod kørebanen. Tidligere var der meget åbent ud mod gaden, så der er lagt en del jord på, samtidig med, at der er udført en stensætning ved parkeringspladsen, og plan-tet hæk samt opført en læmur, slutter Ole Helmer Sørensen.

Man kan forstå, at det har været et langvarigt og stort arbejde, at nå til det resultat, man i dag kan iagttage. Til lykke!

 

Jørgen Bendiksen
Emdrup Grundejerforenings Imbrisudvalg



 

Kontakt: emgf@emgf.dk

Siden er udviklet af Time2web, og repræsentanter fra Emdrup Grundejerforenings bestyrelse.